Коли ми обираємо бойлер для дому, важливо звертати увагу не лише на його об’єм і потужність, а й на те, наскільки швидко він піддається утворенню накипу. Накип – це одна з головних причин, через яку бойлери виходять з ладу раніше часу. Я неодноразово стикався з ситуацією, коли, здавалося б, новий прилад вже через рік починав працювати менш ефективно через накопичення осаду.
Сучасні виробники пропонують моделі, у яких застосовуються спеціальні технології для зменшення утворення накипу: https://www.0352.ua/news/3899018/v-comu … -variantiv. Це може бути покриття бака або нагрівального елемента антикорозійними та антиналіпними матеріалами, які значно зменшують осад. Особисто я завжди віддаю перевагу бойлерам зі склокерамічним або титановим покриттям, оскільки на практиці вони довше зберігають чистоту нагрівальної поверхні та дозволяють економити енергію.
Ще один важливий момент – система магнітної або електромагнітної обробки води. Вона допомагає запобігати кристалізації солей, що викликають накип, і тим самим подовжує термін служби бойлера. Я особисто помітив, що бойлер з такою системою значно рідше потребує очищення, а вода завжди нагрівається рівномірно і швидко.
Крім того, варто звертати увагу на товщину і матеріал бака. Сталь з високоякісним покриттям або нержавіюча сталь менш схильні до утворення накипу, що також підвищує надійність приладу. Для мене важливим критерієм було ще й те, що такі бойлери зберігають тепло довше, що дозволяє економити електроенергію.
Вибираючи бойлер, я завжди намагаюся поєднувати надійність із сучасними технологіями захисту від накипу. Це дозволяє не тільки продовжити термін служби приладу, а й забезпечує комфортне використання гарячої води щодня. Мені важливо, щоб система працювала ефективно без частих чисток і ремонту, адже це економить час і нерви.